A csipkebogyó magas C-vitamin tartalmánál fogva segíti a meghűléses betegségekből való gyorsabb felépülést. Támogatja az immunrendszert, tonizáló hatású.
A C-vitamin antioxidáns tulajdonsága miatt felveszi a küzdelmet a szabadgyökökkel, tisztítja az érfalakat, segít megőrizni az érfalak rugalmasságát. Erősíti a kötőszöveteket és támogatja a bőrsejtek regenerálódását.
Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a csipkebogyóból áztatott leve jó pattanások kezelésére lemosóként, illetve belsőleges fogyasztása is ajánlott.
Elkészítése: 1 púpozott teáskanál bogyót 1/4 l előzőleg felforralt és kihűtött vízben kell áztatni egy éjszakán át (legalább 6-8 órán keresztül!). Fogyasztás előtt csak meglangyosítani szabad, lehetőleg ne mikrohullámú sütőben. Főzni, forrázni tilos, mert elveszíti C-vitamin tartalmát! Mézzel ízesítve erősíthető az immunrendszert támogató hatása.