A durum búza vagy más néven kemény szemű búza a búzafajok közül a legellenállóbb. A hagyományos búzánál több rostot, vitamint és ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz, illetve fehérje tartalma is jóval magasabb.
A durumbúzaliszt kiváló alapanyag tészták készítéséhez, mivel a belőle készült tészta könnyen kezelhető és könnyen formálható. Palacsinta és pizzatészták készítéséhez is tökéletes alapanyag.
A hagyományos lisztekkel ellentétben a durumlisztben található keményítő lassabban bomlik le és glikémiás indexe is alacsonyabb.
Felhasználási javaslat: kenyerek, tészták és sütemények készítéséhez, főzelékek, levesek sűrítéséhez.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 1557kJ / 368 Kcal
Zsír: 2,9 g
amelyből telített zsírsavak: 0,5 g
Szénhidrát: 67 g
amelyből cukrok: 5 g
Só: 0,02 g
Fehérje: 15 g
Allergén figyelmeztetés: glutént tartalmaz